Analytische therapie

Therapie in het buitenland

Iets is ondergesneeuwd.

 

Analytische therapie is geen gedragsaanpassing of onderdrukking van ware drijfveren maar een herkenning van wie je als mens bent en mag zijn.

Uitdagingen en moeilijke periodes horen bij het leven, maar soms kan het teveel zijn of worden. Neerslachtige of depressieve gevoelens, stress, gevoelens van angst of onrust, lusteloosheid of geen perspectief meer zien kunnen dan de kop op steken. Het kan ook zijn dat je telkens in eenzelfde situatie terecht komt, vragen hebt die je mens-zijn raken of dat je op zoek bent naar een diepere zin.

Herken jij je in de bovengenoemde situatie dan kan analytische therapie, die haar oorsprong heeft in de dieptepsychologie van Jung, iets voor je betekenen. Bijna een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Zij geven tijdelijk verlichting of rust maar ze lossen de oorzaak van je probleem helaas niet op. Als dieptepsycholoog help ik jou bij het doorbreken van belemmerende patronen in jezelf, zodat jij vanuit je eigen kracht jouw situatie kunt ontgroeien.

Zijn wie je bent
Je mag zijn wie je bent
om te worden wie je bent,
maar nog niet kunt zijn.
En je mag het worden op jouw manier
en in jouw tijd.

Anna Terruwe, Deurne

Werkwijze

Analytische therapie vindt primair plaats aan de hand van periodieke gespreksvoering. Zij is erop gericht om gevoel en verstand (verder) met elkaar te integreren, waardoor je binnen- en buitenwereld meer en meer met elkaar in overeenstemming komen. We gaan samen op zoek naar de kern en zetten de stappen die nodig zijn.  Jij zult merken dat je jezelf beter leert kennen, sterker wordt, remmers doorbreekt en (weer) levenslustig wordt. Soms is de oorzaak snel duidelijk maar ook onbewuste ervaringen uit je verleden kunnen een rol spelen.

Jouw levensverhaal, beleving, gevoelens en –onbewuste- patronen staan centraal. We gaan ook in op je dagelijkse leven en helpen je om daar overwinningen te behalen. Je komt tot eigen inzichten en antwoorden en je gaat je van binnen krachtiger voelen. Afwisselend werken we op cognitief, belevings- en gedragsniveau.

 • Cognitief: in een gesprek iets helder krijgen. Welke -onbewuste- patronen zijn er ontstaan?
 • Beleving: het bewust worden van onbewuste drijfveren en het verwerken van daar bijhorende gevoelens en situaties.
 • Gedrag: het versterken van je handelen in je dagelijks leven.

Naast gespreksvoering wordt er gebruikt gemaakt van werkvormen als psycho-educatie, droomanalyse en actieve imaginatie.

 

Affiniteit en doelgroep

Brentjens Ontwikkeling heeft veel affiniteit met:

 • Identiteitsvragen; wie ben ik echt?
 • Zingeving.
 • Vitaliteit en burn-out.
 • Onverwerkte vroegere ervaringen,  waardoor patronen zijn ontstaan waardoor je vastloopt of niet verder komt in je huidige leven. Symptomen hiervoor kunnen o.a. zijn: weinig zelfvertrouwen, depressie,  angstgevoelens, perfectionisme of in relaties telkens weer jezelf verliezen.

Brentjens Ontwikkeling past bij jou als jij:

 • Op zoek bent naar een duurzame oplossing voor jouw hulpvraag en geen trucje of snelle oplossing zoekt.
 • Met jezelf  aan de slag wilt gaan.
 • Op zoek bent naar diepgang en essenties.
 • Voor zover het actueel is voor jouw huidige situatie er, ter bewustwording, voor open staat om naar je verleden te kijken.

Contra-indicaties voor analytische therapie bij Brentjens Ontwikkeling zijn:

 • Ernstige verslavingen.
 • Acute psychoses.
 • Ernstige psychiatrische problematiek.
 • Als tussentijds toezicht van belang is of 24 uur opvang noodzakelijk is. Brentjens Ontwikkeling is een eerstelijns praktijk. Haar werkwijze is gebaseerd op 1 of 2 wekelijks contact met mogelijk ook een iets langere tussentijd.
 • Leeftijd analytische therapie: vanaf  25 jaar.  Coaching vanaf 16 jaar.

 

 

Praktisch

Tijdens een kennismaking (online of fysiek), die uiteraard vrijblijvend en kosteloos is, kunnen we samen ontdekken of de klik er is en kan ik je meer vertellen over de werkwijze.  Als we het met elkaar eens zijn, starten we met een intake van 3 gesprekken. Tijdens de intake leer ik je beter kennen en onderzoeken we jouw hulpvraag, ook doe jij al de nodige inzichten op en verhoog jij je bewustzijn. Na afloop beslissen zowel jij als Brentjens Ontwikkeling over het vervolg.  Bij een go stellen we de definitieve hulpvraag vast en bespreken we het behandelproces.  Jij ontvang een therapie-aanbod, dat geheel afgestemd is op jou. Omdat jouw proces in de bergen een verdieping en versterking krijgt die in Nederland zo niet mogelijk is, kan een week in de bergen onderdeel uitmaken van jouw therapie.

Een sessie In Nederland duurt 1,5 uur. De frequentie is gemiddeld 1 maal per 2 weken. Bij verhindering dien je de afspraak minimaal 24 uur van tevoren af te zeggen. Een sessie kan inspannend zijn.  Het kan daarom voorkomen dat je na afloop tijd nodig hebt voor verwerking, wees dan voorzichtig in het verkeer.

De prijs voor particulieren bedraagt € 85- per uur en is vrijgesteld van BTW.  Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden analytische therapie in het aanvullende pakket. Het is raadzaam om dit bij je verzekeraar na te vragen. De onderstaande gegevens zijn daarvoor belangrijk.

AGB code zorgverlener 90.044535
Praktijkcode: 90-53241 

Meer over de klachtenregeling

Kennismaking

Als jij wilt onderzoeken of analytische therapie iets voor jou is, kom dan gerust langs in Deurne voor een gratis, vrijblijvende kennismaking. Als je op de onderstaande knop klikt en het contactformulier invult, dan neem ik contact met je op om samen een moment in te plannen. 

Aangesloten en geregistreerd bij:
VIT, RBCZ, S.C.A.G.

VIT lidcodenummer: 813.22 A
RBCZ licentienummer: 105015 R

Vereniging van Integraal Therapeuten
RBCZ