Zelfontplooiing

Levenslust, persoonlijk leiderschap, natuurlijk talent, vitaliteit

Zelfontplooiing kent vele facetten. Je kunt denken aan jezelf beter leren kennen, een richting of invulling vinden, beklemmende en onzekere situaties ontgroeien of leiderschaps-, talent- en competentieontwikkeling. Beeldend kun je het omschrijven als ‘jezelf uit de plooi halen’, waarbij je je binnen- en buitenwereld met elkaar in overeenstemming brengt. In je binnenwereld huist je eigenheid met al je levenslust, talenten en kracht. Je buitenwereld bestaat uit je gedrag, naar anderen en naar jezelf.

Je loopt rond met een (levens)vraag, waarop je het antwoord maar niet vindt. Zelfontplooiing is het ontwikkelingsproces, waarin je meer en meer leeft en handelt vanuit je eigenheid. Door te werken aan je zelfontplooiing kom je tot een antwoord en duurzame oplossing.

Het proces van zelfontplooiing is gebaseerd op de analytische dieptepsychologie. De kracht hiervan is dat er, waar nodig, vanuit de diepte analytisch gekeken wordt. Hierdoor worden onbewuste, knellende drijfveren en patronen, waardoor je telkens in hetzelfde terecht komt, doorzien en ontmaskerd en kan je handelen vanuit wie je bent.

De concrete aanpak is een combinatie van naar binnen kijken om vervolgens naar buiten toe, in de wereld, resultaten te boeken. Zowel bewustwording, als aanwijzingen voor gedrag, zijn daarbij belangrijk. Je wordt in je eigen kracht gezet. Jij blijft geen toeschouwer van, maar wordt deelnemer aan je eigen leven. Je ontplooit dat wat echt is; jouw natuurlijke zelf.

Zelfontplooiing biedt organisaties een soepele oplossing bij functionerings- en mobiliteitsvragen.

Zij zorgt voor:

  • Performance verbetering door leiderschaps-, competentie- of talentontwikkeling.
  • Kostenbesparing door het voorkomen van (langdurige) uitval en terugdringen van ziekteverzuim.
  • Vitalere medewerkers.
  • Het bevorderen van interne en/of externe mobiliteit, vanuit ambitie en natuurlijk talent.

Om kennis te maken met de essenties van zelfontplooiing is er de (incompany) lezing ‘Zelfontplooiing als sleutel’ voor (HR) managers.